Метод на Павел Тюленев

Съдържанието

Техниката на Павел Тюленев е едно от най-необичайните открития в педагогиката на миналия век. Авторът смята, че следвайки родителите си, той ще може да максимизира потенциала на детето. Възрастните трябва да осигурят условия за функционирането на “гений гений”, който, по мнението на Павел Тюленев, имат абсолютно всички деца.

Павел Тюленев твърди, че всяко дете е гений по свой собствен начин, тази характеристика трябва да се развива в едно дете

Той приема, че с помощта на метода на развитие на децата едно дете на ранна възраст ще може и ще знае какво не могат да правят децата в предучилищна възраст. А на 18-годишна възраст детето вече може да получи висше образование, а дори и едно. Нека погледнем отблизо какво представлява тази техника и как тя работи.

За автора

През 1970 г. Павел Тюленев завършва обучението си в ТСУ (FOP) в отделите по социология и журналистика. От 1970 до 1974 г. е изпълнителен директор на Дружеството за философия в Томския университет, секретар във формално-математическата логика, социологическа лаборатория под ръководството на проф. В. Сагатовски, а в обществото по педагогическа психология доцент Е.

През 1975 г., след като реши да разгледа текущите проблеми в нефтохимията, той завършва обучението си по химия в специалностите "химия" и "учител по химия". След това се занимава с решаване на проблемите по създаване и внедряване на „системата за оптимално търсене, производство и дълбока преработка на нефт”, системите SPHINX и SIRIUS, с помощта на които е възможно да се увеличи ефективността на износа на местни петролни продукти повече от 5 пъти. Обаче, не беше възможно системите да оживеят поради преструктурирането и ликвидирането на държавния план.

След това Павел Тюленев реши да напусне педагогическата индустрия на минералите и суровините, смятайки, че хората се нуждаят от реформи в образователната система. През 1991 г. заема водеща позиция в Центъра за насърчаване и развитие на децата. От този момент нататък той посвещава живота си на преподаване.

Какво е MIR и откъде идва

Импулсът за развитието на собствената му методология е работата на Борис Никитин, който е в състояние да докаже, че ранното развитие на детето може да се осъществи в живота. Това Павел Викторович сподели в една от своите публикации. Децата, възпитани по метода на Б. Никитин, в своето развитие, както интелектуално, така и физическо, бяха далеч пред своите връстници. П. Тюленев реши да не се спира на това и да разбере какви способности на децата да започнат да се учат да четат, музика, литература и художествена дейност, математика, да играят шах са незначителни.

Провеждайки различни изследвания, той установява, че бебето може да се научи да чете, преди да започне да ходи. Мозъчната активност на трохите при четене “за себе си” работи много по-малко, отколкото при ходене. Изхождайки от това, Павел Викторович изтъкна хипотеза, че ако, използвайки специална система за обучение на дете, да започне да го развива правилно от раждането, тогава е напълно възможно научи на троха да чете по-бързо, отколкото той започва да говори или отива.

Авторът на метода MIR отне почти 20 години за разработване на проекта.

Павел Тюленеви отне почти 20 години, за да разработи необходимите методи на преподаване, да тества и докаже хипотезата си.И така, през декември 1998 г., за първи път, единадесет-месечно дете, което все още само пълзеше, можеше да направи дума от отделни писма.

В същото време, когато това дете израсна, той непрекъснато се изненадваше да каже, че винаги може да направи това, когато го попита кога се е научил да чете. Този отговор шокира всички научни работници и лекари по педагогика и психология, тъй като е доказано, че седеммесечното бебе вече може да чете, само учебният процес трябва да започне по-рано.

Павел Тюленев и колегите му започнаха да разработват свои собствени методи, а детето все повече се усъвършенства в обучението. Възникна въпросът как едно дете на тази възраст може да упражнява умения, без да го губи и да я развива по-нататък. Тъй като трохичката все още не знае как да говори добре на тази възраст, възникна идеята да му предложим пишеща машина и компютър. Детето успяваше да пише с лекота и накрая видя светлината на „Отчети от бъдещето“ - писма от бебе, което едва навършва година.

Паралелно със системата за преподаване на четене и писане, Павел Викторович работи и по други разработващи методи. През 1992 г., под негово авторство, е реализирана и публикувана програмата „В пет години - в пети клас”, а през 1995-1996 г. е публикувана книгата „Прочетете преди да ходите”.

Освен методологията на МИР, Павел Тюленев е автор и на други ефективни методи за развитие на децата.
Системата за обучение на П. Тюленев е наречена Метод на интелектуалното развитие - МИР, която е специална част от науката за интелигентността, която той предлага за системи за оптимално образование през 1995 година. Неговите методи на преподаване са фокусирани върху родителите и учителите и могат да бъдат напълно независими от традиционното образование. С помощта на МИР, бебето ще може да се научи да чете, докато е още на възрастта на плъзгача, а на 18-годишна възраст ще получи повече от едно висше образование или да стане доктор на науките, след като защити дисертация.

В следващия клип самият Павел Тюленев ще говори за своята методология и какви резултати може да се постигне с негова помощ.

Специални функции

  • Необходимо е да се започне обучение от първите дни на живота.

Павел Викторович смята, че учителите и лекарите, които говорят за опасностите от ранното развитие с деца, просто не могат да създадат необходимата среда за развитие на бебето. Всъщност бебетата могат да се развиват много по-бързо, отколкото мислят много хора. В края на краищата, човешките способности са положени през първите две години от живота му. Тогава интелигентността се развива с повече от 80%. През тези години, бебето ще бъде много по-лесно да се научат да четат, отколкото, например, в 5-6 години.

Природата е поставила в човека способността активно да усвоява графични образи през първите четири месеца от живота. През тези месеци детето няма нужда от забавление, той само наблюдава. Ако се възползвате от този момент и започнете да му показвате писма, а след това пораснете, той ще ги разпознае и ще бъде щастлив като любимите си играчки. Достигайки три или четири месеца, бебето вече започва да координира действията си с ръцете си и ще се нуждае от други играчки, които може да докосне и вземе. Ще бъде пропуснато подходящо време за учене.

Тюленев твърди, че е необходимо да се учи с детето по неговия метод още от момента на раждането

Така че, трябва да вземете момент и да покажете на детето изображенията на букви, геометрични форми и т.н., които се препоръчват от метода, от първите дни на живота и до три месеца, за да може бебето да запомни изображенията на думите. Те ще станат за него един вид дизайнер, от който в бъдеще ще добавя думи, т.е. ще може да чете.

  • Създаване на подходяща среда за развитие на ученето без учене.

Развиващата се среда е това, което обгражда детето в неговото развитие, игри, играчки и помощни средства, които му предлагат неговите близки. Именно в тази среда детето прави първите си открития, прави първите си заключения, научава се да мисли и развива паметта. Тя е тази, която дава тръпки за развитието на трохите.

Стойността на развиващата се среда в доброволното образование на детето. Правилно да го използва, няма нужда да принуждава детето да придобива знания и умения, да ги обучава. Възрастните просто предлагат детските играчки, а той сам избира кои са интересни за него и кои не. Като правило децата отделят играчки, които не са подходящи за тяхната възраст или способности, са сложни.

Авторът на метода MIR твърди, че за правилното развитие е необходимо правилно да се организира пространството около бебето.

С помощта на добре подбрана среда за развитие, вие няма да претоварвате бебето, защото сам регулира товара, прави това, което му доставя удоволствие и носи радост. Така че, без да седи с писмо в едната ръка и успокояващите капки в другата, можете спокойно и спокойно (и това е важно) да научите детето да чете до двегодишна възраст.

  • Умението за четене е най-важно.

Това е четене, което позволява на детето да се запознае със света на информацията, да придобие знания и да се развива бързо, особено в ранна възраст. Родителите няма да могат да му дадат количеството информация, което той може да получи чрез самостоятелно придобиване на знания. Ето защо Павел Тюленев представи четенето като един от най-важните общи показатели за детското развитие.

Характеристики на класа

Да овладее методологията за провеждане на класове под силата на дори възрастен, който е далеч от педагогиката. Успехът ще бъде в случай, че един от родителите започне да работи с детето, въпреки факта, че той е зает с работа. Човек трябва да прекара поне няколко минути сутрин преди работния ден, а вечер преди лягане, следвайки най-простите препоръки. Трохите ще научат нови неща сами.

Целият процес на обучение на П. Тюленев е разделен на 10 "класови светове", всеки от които съответства на определен период на развитие на бебето. Изискванията и програмата за всеки от тях са отделни. Троха отива в първия клас на класа веднага след раждането и преди да навърши две години, той ще завърши първите пет класа светове.

Разработващата програма на Тюленев е разделена на 10 класа

Именно в първите две години от живота обучението е много интензивно, тъй като детето се развива много бързо през този период. В последната, десета световна класа, детето ще бъде записано на 12-годишна възраст и ще завърши на 18-годишна възраст. Според самия Павел Викторович, краят на 10-ти клас на света е равносилен на получаване на висше образование.

Разработчиците на наръчници според П.Тюленев казват, че е необходимо да се използват материали, които вече са готови за занятия. Невъзможно е да ги направим самостоятелно, тъй като всеки от тях има своя „тайна” за успех.

Без да правите дупка на правилното място, да замествате или добавяте картина, да залепвате ръководството сами, без да знаете тънкостите, няма да можете да постигнете успех. П. Тюленев сравнява това с изучаването на физиката според измислените от вас формули.

Списъкът на ползите, от които се нуждаете, не е толкова голям. Например, за да научите детето да чете, ще ви е необходимо:

  1. Развиващото се легло е микрошкола (трябва да отговаря на изискванията на системата).
  2. Комплекти карти (пощенски картички, снимки). Методи за игра с тях.
  3. Чудотворни букви: универсално развиваща се азбука MIR и препоръчани игри с нея; Магнитна азбука и игри с нея.
Развитието на леглото трябва да отговаря на всички изисквания на програмата, според Павел Тюленев

Резултатите от работата и обратната връзка от родителите

Досега е трудно да се каже нещо за невероятния ефект, който създателят на техниката приема. Има деца, които след две години могат да прочетат думите и да ги напишат на компютър или пишеща машина, но това, което ще бъдат след 10-15 години, не са известни.

Все още няма поколение деца, обучени по метода на П. Тюленев, те не са имали време да пораснат. Следователно, дали е необходимо да започнете да учите да четете дете от раждането или дали си струва да чакате до 5-6 години, не е ясно в момента.

Сред прегледите на родителите могат да се намерят както положителни, така и отрицателни. Възникнаха много въпроси относно учебниците на системата. Всичко, което е необходимо за обучението, може да бъде поръчано на официалния сайт на МИР. Според автора, просто е невъзможно да ги направите сами, всички те съдържат производствени тайни, които никой не разкрива.

В сравнение с други методи, това е голям минус. В крайна сметка, родителите дори нямат възможност да изпробват тази техника за тях или не.

Според метода на Тюленев, според родителите, има и плюсове и минуси

Цената на ползите е висока, а на сайта не се предлагат пробни опции. Сайтът е проектиран небрежно, структурата е сложна, не всеки може да разбере какво е какво. Прекалено много реклами на този метод и само общи характеристики се предлагат за преглед.

Прегледите на родители, които вече са успели да поръчат обезщетения, също оставят много да се желаят. Голям брой учебници, разнообразни наръчници и брошури са много трудни за разбиране, това не е за всеки.

Редица родители вярват, че започването на учене от раждането е просто безполезно. Всичко, което детето научава в толкова ранна възраст, няма да е нищо повече от запомняне. Детето трябва да научи нещо съзнателно, да разбере какво прави и как.

Повечето родители харесват само определени моменти и игри на техниката и ги използват, като успешно ги комбинират с други техники. Такива родители нямаха конкретни, практически упражнения, някои от задачите се оказаха твърде трудни за изпълнение.

Има и родители, които учат детето само по метода и са много доволни от резултатите.

В следващия видеоклип, техниката за развитие на MIR е описана по-подробно. Гледайки видеото, можете да разберете какво може да постигне едно дете с кого практикуват според метода на MIR.

Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. При първите симптоми на заболяването се консултирайте с лекар.

бременност

развитие

здраве